Ontdek de titels van het nieuwe leesjaar!

Het nieuwe leesjaar staat voor de deur, en daar horen nieuwe titels bij! De selectielezers hebben weer bergen werk verzet om voor elke leeftijdsgroep een gevarieerde lijst samen te stellen. Acht sprankelende boeken voor groep 1 tot 4, en zes al even schitterende boeken voor groep 5 en 6.

auteur leest voor

De nieuwe titels

Er is een lijst voor elke leeftijdsgroep. Dat zijn in totaal vierenveertig boeken die wachten om gelezen en besproken te worden! In welk boek heb je het meest zin? Of heb je al een boek gelezen? Je kan je commentaar achterlaten op de website, gewoon doorklikken op de titel.

Het leesjaar 2021-2022

Het leesjaar 2021-2022 is eerste jaar van de Leesjury (maar ook het 41ste jaar van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury). Tijdens de zomer maken de leesgroepen zich klaar voor het nieuwe jaar. Een leesjaar van de Leesjury begint meestal in september. Inschrijven bij een leesgroep kan gewoonlijk vanaf de zomer tot het begin van het schooljaar. Internetjurylid word je wanneer je wil. Iedereen heeft tot april om alle boeken op de lijst te lezen en om te stemmen.

Nieuw: zes in plaats van acht boeken in groep 5 en 6

Misschien is het jou ook opgevallen: in groep 5 en 6 staan nu zes in plaats van acht boeken op de lijst. Dat is omdat we vaak hoorden dat acht boeken te veel is voor jongeren. De middelbare school slorpt veel tijd en energie op en de meeste juryleden hebben ook veel andere hobby’s. Met minder boeken op de lijst, hopen we dat meer jongeren kunnen meedoen met de Leesjury. 

Vind je zes boeken véél te weinig? Geen nood, we gaan ervoor zorgen dat je niet op je leeshonger blijft zitten!

Ook nieuw: groep 7

Voortaan stopt de Leesjury niet meer als je zestien bent, maar kan je doorgaan tot je achttiende! Groep 7 zit in de pijplijn. Omdat het nieuw is, proberen we dit jaar nog een paar zaken uit. Wordt snel vervolgd dus.

Wie kiest de boeken?

De selectieteams kiezen de boeken van de Leesjury. Voor elke leeftijdsgroep is er zo'n selectieteam. De mensen in die teams lezen bijna alle boeken die voor hun leeftijdsgroep verschijnen. Selectielezers zijn volwassenen, maar ook jongeren lezen mee in de selectieteams van de oudere leeftijdsgroepen!