Op zondag 13 november vierden we 40 jaar de Leesjury met meer dan 700 lezers en 30 auteurs en illustratoren. Het werd een spetterend feest in de Arenberg en hetpaleis. Bekijk hier alle foto's én de feestelijke aftermovie.

Speciaal voor de 40ste verjaardag van de Leesjury, maakte Dimitri Leue een Leesjury-lied. Hij bracht het voor de eerste keer voor een volle zaal in de Arenberg, op het Leesjury-feest. Maar nu kan iedereen het beluisteren en meezingen. 

Lees je mee met de Leesjury bij groep 4 of hoger en raak je niet in de bibliotheek om het boek te lenen of zijn er geen fysieke exemplaren beschikbaar? Geen paniek! Iedereen leest werkt samen met Cultuurconnect aan een oplossing. De boeken vanaf groep 4 die ook als e-boek bestaan probeert Cultuurconnect namelijk op het e-boekenplatform te krijgen.

Iedereen Leest organiseert het grote Leesjury-feest! 40 jaar KJV/de Leesjury, dat vieren we graag samen met jullie! Leden, niet-leden en oud-leden, begeleiders en coördinatoren, vrijwilligers, ouders: iedereen (van 4 tot 99) met een hart voor lezen is heel welkom. Na 9 november kan je geen tickets meer online kopen, enkel nog de dag zelf ter plekke. 

Op zondag 13 november vieren we 40 jaar KJV/De Leesjury met een groot feest in Antwerpen! En die verjaardag zouden we nooit kunnen vieren zonder al de fantastische leesgroepbegeleiders van vroeger en nu. Daarom organiseren we een verkiezing van de 'Beste Leesjury-begeleider aller tijden'. De winnaars zullen we in de bloemetjes zetten op het feest! 

De Leesjury bestaat veertig jaar! Daarom organiseert Iedereen Leest op zondag 13 november 2022 Het Grote Leesjury-feest in Antwerpen. Een hele dag lang vieren we het lezen én blikken we terug op vier decennia kinderjury in Vlaanderen.

Het nieuwe leesjaar staat voor de deur, en daar horen nieuwe titels bij! De selectielezers hebben weer bergen werk verzet om voor elke leeftijdsgroep een gevarieerde lijst samen te stellen. Acht sprankelende boeken voor groep 1 tot 4, en zes al even schitterende boeken voor groep 5 tot 7.

We hoorden net het verschrikkelijk onwerkelijke nieuws dat Nancy Vercamer gestorven is. Ze werd amper 44. Nancy was sinds 2009 coördinator van de Leesjury in Assenede, en ze las mee met de selectieteams. Nancy was wat je een vaste waarde noemt: we kunnen ons geen tijd voorstellen dat ze er niét bij was.

Op donderdagochtend 9 juni organiseert Iedereen Leest een digitale ontmoeting voor nieuwe coördinatoren. Tijdens deze ontmoeting hoor je van ervaren coördinatoren hoe zij te werk gaan. Je kan vragen stellen en ideeën uitwisselen.

Het leesjaar van de Leesjury zit erop, de prijzen zijn uitgereikt. Rest nog het leukste deel: de winnaars vieren! De jongste leesgroepen doen dat op tientallen lokale feesten. Voor de oudere groepen (12-18 jaar) organiseerde Iedereen Leest een slotmoment tijdens Druk in Leuven. Het werd een dag vol workshops, lezingen, auteurs en illustratoren in de bib van Leuven. Een verslag! 

Het is zover! De stemmen zijn geteld. Dit jaar brachten maar liefst 11.690 juryleden hun stem uit, alweer een record.  Eindelijk kunnen jullie hier ontdekken welke boeken jullie favorieten waren en hoe de auteurs jullie bedanken voor de bekroning! Proficiat aan alle auteurs, illustratoren en vertalers!

Vandaag, maandag 25 april, is de laatste dag dat je stemmen kan doorgeven. Stemmen in de Leesjury betekent dat je een rangschikking maakt van alle boeken uit jouw leeftijdsgroep. Het beste boek zet je op de eerste plaats, en het boek dat je het minst goed vond op de laatste. Je doet dus meer dan alleen je favoriete boek noemen. 

Het programma voor het slotmoment voor de oudste juryleden van groep 5 tot 7 op zaterdagnamiddag 7 mei in Leuven is bekend en de inschrijvingen zijn gestart!

Lees je mee in groep 1 tot 4? Tussen maart en juni vinden er weer heel wat lokale slotfeesten plaats verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Ook internetjuryleden zijn daarop welkom! Wil je weten waar je kan deelnemen? Neem hier een kijkje en stuur een mailtje voor meer info.

Bij een nieuwe naam en een nieuwe website, horen natuurlijk ook nieuwe leesdagboeken. Zo’n leesdagboek trekt je gedachten op gang, en biedt veel ruimte om te noteren wat je van de boeken vindt. Verplicht zijn ze niet, maar – eerlijk is eerlijk – ze zijn eigenlijk te leuk om te laten liggen!