De deadline om je stem uit te brengen nadert snel. Je hebt nog tijd tot en met maandag 22 april. Met je eigen, unieke stem bepaal je samen met zo'n 15 000 andere juryleden mee welke auteurs en illustratoren de prijs van de Leesjury 2024 krijgen! De winnaars maken we op vrijdag 3 mei bekend. 

Op 4 mei 2024 sluiten we het leesjaar voor groepen 5, 6 en 7 feestelijk af met de oudste juryleden in bibliotheek De Krook in Gent, in aanwezigheid van de Leesjury-auteurs. Ontdek hier het programma en schrijf je in!

Lees je mee in groep 1 tot 4? Tussen maart en juni vinden er weer heel wat lokale slotfeesten plaats verspreid over heel Vlaanderen en Brussel waarop je auteurs en illustratoren kan ontmoeten. Ook internetjuryleden zijn daarop welkom! Wil je weten waar je kan deelnemen? Neem hier een kijkje en stuur een mailtje voor meer info.

Het leesjaar is al over de helft! Stemmen kunnen jullie tot en met maandag 22 april. Op vrijdag 3 mei maken we de winnaars van 2024 bekend. Op zaterdag 4 mei vindt het slotevent voor de oudste juryleden (groep 5-7) plaats in Gent en tussen april en juni zijn er verspreid over Vlaanderen en Brussel heel wat bovenlokale slotfeesten voor de jongste juryleden (groep 1-4).

Iedereen kan meelezen met de Leesjury! Als lezen minder vlot gaat, kan je de Daisy-luisterboeken gebruiken bij de Leesjury-boeken. Vanaf groep 2 zijn alle titels beschikbaar in een Daisy-versie bij Luisterpuntbibliotheek.

Op woensdag 24 januari 2024 organiseren Iedereen Leest en bibliotheek De Krook in Gent voor het eerst samen een inspiratievoormiddag rond de Leesjury op school in De Krook. Leerkrachten komen vertellen hoe zij de Leesjury aanpakken op hun school, er is ruimte voor ervaringsuitwisseling en we ronden af met een auteurslezing! 

Lees je mee met de Leesjury bij groep 4 of hoger en raak je niet in de bibliotheek om het boek te lenen of zijn er geen fysieke exemplaren beschikbaar? Geen paniek! Iedereen leest werkt samen met Cultuurconnect aan een oplossing. De boeken vanaf groep 4 die ook als e-boek bestaan probeert Cultuurconnect namelijk op het e-boekenplatform te krijgen.
 

Iedereen Leest, coördinator van de Leesjury, experimenteert momenteel met ‘Leesjury-start’, gericht op jonge kleuters van 2,5 tot 4 jaar. 25 scholen en bibliotheken engageren zich als pionier voor dit driejarig proeftraject.

Zet het nieuwe leesjaar in met een vrolijke noot!  Geen betere manier om de juryleden het nieuwe leesjaar te laten inzingen dan het lied dat Dimitri Leue speciaal maakte naar aanleiding van de 40ste verjaardag de Leesjury. 

Op zaterdag 16 en 23 september 2023 kunnen coördinatoren en begeleiders van de Leesjury elkaar ontmoeten op de de nieuwe werkplek van Iedereen Leest in Antwerpen. Tot in de vroege namiddag staan workshops en lezingen op het programma. Daarnaast bieden we ook dit jaar online ontmoetingen aan in de tweede helft van september. Bekijk hier het programma en schrijf je in! 

Vrijdag 16 juni 2023 was het driedubbel feest in Oudergem. De juryleden van groep 3 en 4 van Oudergem, Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe kwamen er naar hun gezamenlijke slotfeest. Met workshops, een prijsuitreiking, een proclamatie en heel veel lekkers vierden ze het einde van het Leesjury-jaar.

Op het einde van het leesjaar nodigen veel Leesjury-groepen hun juryleden uit op een spetterend feest. Vaak slaan ze daarvoor de handen in elkaar en hebben ze - met steun van Iedereen Leest - een aantal auteurs en illustratoren te gast. Zo ook in Bertem, Lier, Holsbeek, Ichtegem en Oudergem. Onze fotograaf vierde mee!

Na maanden boeken lezen en bespreken, is het tijd om te feesten! Tientallen bibliotheken en scholen organiseerden Leesjury-feestjes voor de jongste juryleden. Iedereen Leest nodigde de juryleden van groep 5, 6 en 7 uit in het Stripmuseum in Brussel. Zo'n 200 juryleden, ouders en leesbegeleiders maakten er op 6 mei 2023 kennis met de auteurs, gingen op boekdate, namen deel aan workshops en testten hun kennis over de geselecteerde boeken. Het verslag lees je hier!

Het nieuwe leesjaar komt eraan, en daar horen nieuwe titels bij! De selectielezers hebben weer bergen werk verzet om voor elke leeftijdsgroep een gevarieerde lijst samen te stellen. Afgelopen weekend selecteerden ze acht sprankelende boeken voor groep 1 tot 4, en zes al even schitterende boeken voor groep 5 tot 7.

Het is zover! De stemmen zijn geteld. Dit jaar brachten maar liefst 14.881 juryleden hun stem uit, alweer een record.  Eindelijk kunnen jullie hier ontdekken welke boeken jullie favorieten waren en hoe de auteurs jullie bedanken voor de bekroning! Proficiat aan alle auteurs, illustratoren en vertalers! Benieuwd waar die juryleden allemaal meelazen? Bekijk hier het overzicht!