De KJV wordt de Leesjury

In 2021 bestaat de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 40 jaar. Dat is hét moment voor een volledige make-over! Met een nieuwe naam, een nieuwe website, een nieuwe look en een paar inhoudelijke aanpassingen wil de Leesjury in de toekomst nog meer juryleden aantrekken.

Nieuwe naam

De nieuwe naam is rechttoe-rechtaan en zegt duidelijk waar het in de Leesjury om draait: boeken lezen én beoordelen. De afkorting KJV was weliswaar erg ingeburgerd, maar voelde een beetje gedateerd. Bovendien kon het over om het even welke jury gaan. Met de nieuwe naam is dit helder.

Nieuw logo en nieuwe materialen

affiche van de leesjury

Vormgever Kris Demey en illustrator S. Vanbelle hebben een frisse, toegankelijke nieuwe look bedacht, met een vrolijke, uitnodigende Leesjury-familie die volop leesplezier uitstraalt. Voor elke groep is er een aparte kleur en bijbehorend figuurtje. Het nieuwe logo van de Leesjury – een lachend boekenmannetje – komt op alle promotiematerialen terug. Want het spreekt voor zich dat alle materialen van de Leesjury een nieuwe jas krijgen. De Leesjury lacht je voortaan toe vanop nieuwe affiches, bladwijzers, leesdagboeken, logo-stickers en vlaggenlinten. Er zijn nieuwe potloden, en we hebben plannen voor totebags en stickervellen voor de juryleden.

Coördinatoren en begeleiders kunnen via hun persoonlijke pagina de materialen bekijken en bestellen. Voor internetjuryleden is er binnenkort een welkomstpakket!

Nieuwe website

Bij de nieuwe naam hoort ook deze volledig nieuwe website, vol informatie en inspiratie voor de juryleden en hun ouders, voor begeleiders en coördinatoren, en voor de selectieteams.

Inhoudelijke vernieuwingen

Inhoudelijk zijn er een paar kleine wijzigingen. Misschien viel het je al op dat er in groep 5 en in groep 6 voortaan zes boeken gelezen worden in plaats van  acht. Dat doen we omdat we hopen dat zo meer jongeren kunnen (blijven) meedoen. Verder wordt er verder geëxperimenteerd met groep 7, voor wie na de laatste groep nog niet uitgelezen is en de overstap naar literatuur voor volwassenen wil maken.

Ben je coördinator of begeleider?

Elke contactpersoon van een KJV-werking die op actief staat en het afgelopen voorjaar stemde, krijgt een uitnodiging om een account aan te maken. Komt de uitnodiging toch niet? Meld je dan aan via het formulier in het stappenplan.
Alleen coördinatoren maken een account aan voor hun werking! Via je account kan je je begeleiders toevoegen, die op hun beurt een uitnodiging krijgen om een eigen account aan te maken. De account van de begeleiders is dan automatisch gekoppeld aan jullie Leesjury-werking.