Kijk mee terug naar het feest voor groep 5, 6 en 7

Om het afgelopen leesjaar te vieren nodigde Iedereen Leest de juryleden van groep 5, 6 en 7 uit in en rond bibliotheek Permeke in Antwerpen. Meer dan 200 juryleden, leesgroepbegeleiders, coördinatoren en ouders maakten er op 10 mei 2025 kennis met de auteurs, volgden workshops, gingen op boekdate en testten hun kennis over de Leesjury-boeken. Kijk mee hoe dat ging!

""

'Ze zeggen dat jongeren niet meer lezen? Kijk naar de Leesjury!'

Aline Sax

Applaus, bloemen en trofeeën!

Acht Leesjury-auteurs ontmoetten de hele dag de juryleden - en vice versa, natuurlijk. Ze gingen samen aan de slag en vertelden elkaar verhalen. Met als kers op de taart uiteraard nét dat beetje extra bloemen applaus voor de aanwezige winnaars van de Leesjury: Tom Rijpert (die de eerste plaats haalde in groep 5), Hanne Eerdekens (die tweede eindigde in groep 6) en Aline Sax (derde in groep 6).

Deze auteurs vierden mee:

""
""
""
""
""

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

Interviews en lezingen

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

In interviews en lezingen gaven de auteurs een inkijk in hun schrijfprocessen.

Ping-pong

Zo blijkt Evy Danckers van Glitch Game geen gamer, en was het dus extra uitdagend om een boek over gamen te schrijven. Daar de passende illustraties bij vinden, vergeleek Tamara Lodewijckx met 'mentale pingpong'. Over illustraties gesproken: Erna Sassen benadrukte hoe belangrijk die zijn, ook in YA-boeken zoals haar eigen Neem nooit een beste vriend.

Met dank aan corona

Twee Leesjury-boeken hebben we te danken aan corona. Zo leerde Hanne Eerdekens tijdens corona het genre queer romance kennen en miste ze dit soort boeken in het Nederlands. Dus ging ze zelf aan de slag.

Tom Rijpert is regisseur van opleiding, maar films maken kost veel geld én tijd. Toen hij tijdens corona thuis zat, ontdekte hij dat een verhaal schrijven een stuk voordeliger is. Alles wat je nodig hebt, is een laptop en fantasie. Bovendien kwam hij erachter dat hij schrijven heel leuk vindt. Alleen een uitgever vinden duurde nog wel een poos, maar ook dat kwam - gelukkig - helemaal goed.  

Onder de douche

Waar en wanneer krijgen de auteurs hun ideeën? Alvast niet zittend achter een leeg vel papier. Wél tijdens het wandelen of op de loopband.  En onder de douche!

""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

De handen uit de mouwen

Zo'n slotfeest bestaat naar goede gewoonte uit veel meer dan luisteren naar lezingen en interviews. In tal van workshops staken de juryleden - vaak samen met de auteurs - de handen uit de mouwen. Dat ging van stiftgedichten schrijven, tot stripverhalen maken met Michaël Olbrechts, tot flitsverhalen verzinnen met Hanne Eerdekens, tot met Aline Sax je eigen verhaal in vrij vers schrijven, tot je eigen avatar creëren met Tamara Lodewijcks. Er was zelfs een podcaststudio waarbij juryleden konden aanschuiven. Kort samengevat: véél blije gezichten én geweldige creaties!

""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

Onder elkaar

Juryleden die prangende vragen hadden voor de auteurs, konden aanschuiven bij de meet & greets.

""
""
""
""
""
""
""

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

De hele middag lang ontmoetten juryleden elkaar in en rond bibliotheek Permeke. Ze losten wedstrijdvragen op, speelden een offline Glitch Game of gingen op boekdate. In de boekdates leerden ze nieuwe juryleden kennen door over hun lievelingsboeken te praten. Goed voor een spannende en vooral onverwachte ontmoetingen!

""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""
""

© Michiel Devijver en Iedereen Leest

De winnaars van 2025

Wie waren de winnaars van de Leesjury dit jaar? Wie haalde de tweede en derde plaats? En hoeveel juryleden lazen er eigenlijk mee in groep 5, 6 en 7?