Driedubbel feest in Oudergem

Vrijdag 16 juni 2023 was het driedubbel feest in Oudergem. De juryleden van groep 3 en 4 van Oudergem, Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe kwamen er naar hun gezamenlijke slotfeest. Met workshops, een prijsuitreiking, een proclamatie en heel veel lekkers vierden ze het einde van het Leesjury-jaar.

Leesjury-feest in Oudergem

De handen in elkaar geslagen

De begeleiders van groepen 3 en 4 uit Oudergem, Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe zijn al weken bezig met de voorbereidingen voor hun slotfeest. Ze plannen de workshops, printen diploma’s en - misschien wel het hoogtepunt voor de kinderen - verzinnen het snoepbuffet. Het is de eerste keer dat de drie Brusselse gemeentes samenwerken, vertelt Bérénice Leën van bibliotheek Oudergem. De vorige jaren organiseerden de bibliotheken allemaal een aparte slotactiviteit, maar dit jaar slaan ze de handen in elkaar en pakken ze het grootser aan. En dat valt duidelijk goed in de smaak bij de juryleden!

Op het programma

Illustratoren Noëmi Plateau (van Mahmood en de Bende van de Tijger uit groep 4) en Ruth De Jaeger (van Geroezemoes uit groep 3) geven met de steun van Iedereen Leest elk een creatieve workshop. Daarna is het tijd voor de grote prijsuitreiking! Hoewel de winnaars van de Leesjury 2023 al even bekend zijn, wisten de begeleiders de officiële uitslag goed geheim te houden. De juryleden maken als ware professionele presentaren de top drie van elke leeftijdsgroep bekend, waarna alle juryleden hun eigen Leesjury-diploma krijgen.

Leesjury-receptie de luxe

Na het officiële gedeelte is er een receptie voor de juryleden en hun ouders, broers en zussen. Recepties saai en voorspelbaar? Niet als je er tegelijk een zoektocht van maakt! De Leesjury-begeleiders verzonnen een Leesjury-snoepbuffet, waarbij ze elk boek dat de groepen dit jaar lazen aan een gepaste snack koppelden. Dat ging van smarties bij Rekenen voor je leven (de winnaar van groep 4) tot snoepwormen bij Toen rups een vlinder werd (uit groep 3). De link tussen snoep en boek is vaak snel duidelijk, maar hier en daar zit er een heuse breinbreker bij. 

een rijtje juryleden praat met elkaar op het Leesjury-feest in Oudergem
vrolijke bende op het Leesjury-feest in Oudergem
de juryleden bij elkaar op het Leesjury-feest in Oudergem
het Leesjury-feest in Oudergem
diploma-uitreiking op het feest in Oudergem
receptie met lekkers op het Leesjury-feest in Oudergem
de juryleden zingen het Leesjury-lied op het feest in Oudergem
het Leesjury-feest in Oudergem
snoep op het Leesjury-feest in Oudergem
receptie met lekkers op het Leesjury-feest in Oudergem
receptie met lekkers op het Leesjury-feest in Oudergem
receptie met lekkers op het Leesjury-feest in Oudergem
Leesjury-feest in Oudergem

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Aan het enthousiasme van de juryleden en hun begeleiders te zien was dit gezamenlijke feest alvast een succes. Op de vraag naar wat hun favoriete moment van het Leesjury-jaar was, antwoordden ze allemaal: het slotfeest! Op naar een volgende editie?

Feesten met financiële steun van Iedereen Leest

De Leesjury's van Oudergem, Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe organiseerden hun feest met financiële steun van Iedereen Leest. Dat betekent dat Iedereen Leest het bezoek van de twee illustratoren regelde en betaalde. Zin om zelf zo'n feest met een auteurslezing of workshop te organiseren? Dat kan!