De nieuwe leesdagboeken zijn er!

Bij een nieuwe naam en een nieuwe website, horen natuurlijk ook nieuwe leesdagboeken. Zo’n leesdagboek trekt je gedachten op gang, en biedt veel ruimte om te noteren wat je van de boeken vindt. Verplicht zijn ze niet, maar – eerlijk is eerlijk – ze zijn eigenlijk te leuk om te laten liggen!

6 dagboeken op een rij

Waarom een leesdagboek?

Als je meeleest met de Leesjury is het handig om iets te noteren over de boeken. Dan weet je weer precies wat je van de boeken vond wanneer het tijd is om te stemmen. Een leesdagboek is daar ideaal voor: er is plaats om over elk boek iets te schrijven, tekenen, plakken… wat je maar wil.

Jij bent de baas over jouw leesdagboek. Het is van jou alleen. Niemand kijkt het na, je moet het niet afgeven, en je krijgt er ook geen punten voor.

Een leesjaar in kaart brengen

Er is een aangepast leesdagboek voor elke leeftijdsgroep, maar alle leesdagboeken zijn volgens hetzelfde principe gemaakt: allemaal helpen ze je nadenken over wat je gelezen hebt, reiken ze woorden aan, en geven ze veel ruimte aan je eigen gedachten en ideeën.

Eén leesdagboek gaat twee jaar mee. Dat wil zeggen dat je in één leesdagboek twee leesjaren in kaart brengt: je noteert de gegevens van elk boek, duidt kort aan waar het over gaat, en zegt wat je er ervan vindt. En er is natuurlijk plaats voor je eigen top acht of (voor groep 5 en 6) je top zes!

Vragen om te stellen en woorden om te gebruiken

Omdat nadenken over een boek vaak beter lukt als je jezelf vragen stelt, doet elk leesdagboek een voorzet. Ook vind je  er telkens een heleboel woorden in terug die je kan gebruiken als je over een boek praat. Moest je ergens om lachen? Zou je zelf één van de personages willen zijn? Wat vond je van het einde? Wie zou dit boek (ook) leuk vinden? Vond je het boek meeslepend, herkenbaar, verrassend, hartverscheurend? Was het te kort of te lang? Aan jou de keuze welke vragen of woorden je gebruikt.

Laat maar komen!

Voor Leesjury-groepen kosten de leesdagboeken 12,5 euro per pakket van 5 stuks. Voor internetjuryleden maken we een pakket met een leesdagboek, een potlood, een bladwijzer met de boeken van je leeftijdsgroep, een affiche en een lidkaart die korting geeft in sommige boekhandels. Dit kost 5 euro.

Zo zien de leesdagboeken eruit

De 6 leesdagboeken op een rij
pagina met woorden en vragen om op weg te helpen
de invulpagina per boek
extra boekentips