De deadline om je stem uit te brengen nadert snel. Je hebt nog tijd tot en met maandag 22 april. Met je eigen, unieke stem bepaal je samen met zo'n 15 000 andere juryleden mee welke auteurs en illustratoren de prijs van de Leesjury 2024 krijgen! De winnaars maken we op vrijdag 3 mei bekend. 

Jurylid worden?

Ben je tussen 4 en 18 jaar en wil je ook jurylid worden? Zoek dan een leesgroep in je buurt of schrijf je in als internetjury. 

Meehelpen?

Heb je als jongere of volwassene zin om mee je schouders te zetten onder de Leesjury? Dat kan door mee te helpen in een lokale werking, er zelf één op te zetten of door de boeken mee te helpen selecteren. 

Op donderdagochtend 13 juni organiseert Iedereen Leest een digitale ontmoeting voor wie een nieuwe Leesjury-werking wil opstarten of een oude werking nieuw leven wil inblazen. Tijdens deze ontmoeting hoor je van ervaren coördinatoren hoe zij te werk gaan. Je kan vragen stellen en ideeën uitwisselen.

Op 4 mei 2024 sluiten we het leesjaar voor groepen 5, 6 en 7 feestelijk af met de oudste juryleden in bibliotheek De Krook in Gent, in aanwezigheid van de Leesjury-auteurs. Ontdek hier het programma en schrijf je in!

Lees je mee in groep 1 tot 4? Tussen maart en juni vinden er weer heel wat lokale slotfeesten plaats verspreid over heel Vlaanderen en Brussel waarop je auteurs en illustratoren kan ontmoeten. Ook internetjuryleden zijn daarop welkom! Wil je weten waar je kan deelnemen? Neem hier een kijkje en stuur een mailtje voor meer info.

Zij zijn de Leesjury!

De Leesjury bestaat uit duizenden juryleden, begeleiders, coördinatoren en selectielezers. Wie zijn ze? En (vooral) wat lezen ze? We laten een paar van hen aan het woord! 

Lotte Oers combineert zo goed als alle rollen die je als volwassene in de Leesjury kan spelen. Ze is selectielezer, maakt inspiratiefiches, coördineert een groep op school én ze begeleidt haar eigen kinderen. Daarnaast is ze ook nog eens lerares in spe. Kinderboeken moéten wel een grote rol spelen in haar leven!

Wat is het geluksboek van Elliot Van den Eynden? Elliot is acht en leest mee met de Leesjury in Mechelen. Tijdens de Jeugdboekenmaand van 2023 ging Barbara Rotters bij hem langs om te praten over boeken. En om zijn portret te tekenen!

Selectielezer voor de Leesjury, begeleider van groep 7 in de bib van Torhout en coördinator van de Leesjury in de bib van Staden: Ann Busquart is het allemaal. En nog veel meer, want ze blogt ook over boeken en heeft een verleden als leerkracht Nederlands. Tussen het lezen door, maakte ze graag tijd om een kijkje te geven in de leeswereld van haar juryleden.

Tijdens de Jeugdboekenmaand van 2023 gingen we langs bij Younes Meert. Younes is elf en doet mee met de Leesjury in Denderleeuw. Meter van de Jeugdboekenmaand Barbara Rottiers vroeg hem naar zijn geluksboek. En tekende zijn portret!

Wie kan beter vertellen over het leven van een Leesjury-lid dan de juryleden zelf? We gingen langs bij Josse Hoffman (en zijn zusje Ida). Josse is elf en doet mee met de Leesjury bij Utopia in Aalst.

Wie kan beter vertellen over het leven van een Leesjury-lid dan de juryleden zelf? We gingen langs bij Habib Önlen. Habib is tien jaar en leest mee met de Leesjury in Pelt, waar zijn moeder Ayse coördinator is.

Wie kan beter vertellen over het leven van een Leesjury-lid dan de juryleden zelf? We gingen langs bij Jet Ghoos. Jet is twaalf en leest mee met de Leesjury in Ham.

Wie kan beter vertellen over het leven van een Leesjury-lid dan de juryleden zelf? We gingen langs bij Naama Mojahed. Naama leest mee met de Leesjury in Vilvoorde.

In de vroege jaren 80 van de vorige eeuw was Jet Marchau één van de oprichters van de Kinder- en Jeugdjury, nu de Leesjury. Matthias M.R. Declercq praat met haar over de Leesjury en over wat boeken en lezen voor haar betekenen.

Erik Vantomme is 75 en al decennialang coördinator en begeleider bij de Leesjury van Izegem. Kinder- en jeugdboeken houden hem jong, zegt hij, én ze stellen hem in staat om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.