Het dorp van de zwaluwen : Oradour-sur-Glane

Marc De Bel
Uitgeverij:
Pelckmans
2e plaats in 2022 - 2023

Het is zaterdag 10 juni 1944. In het Franse dorpje Oradour-sur-Glane gaat het leven zijn gangetje. De oorlog heeft niet veel impact op het dorpje van de zwaluwen. Maar dan rijden een hele troep Duitse soldaten het dorpsplein op. Het dorp moet boeten voor wat het Franse verzet - de maquisards - het Duitse leger in de weg heeft gelegd. Door de ogen van de achtjarige belhamel Roger, de achttienjarige voetballer Robert, zijn vriend Armand en juf Denise van de lagere school volgen we het relaas mee van deze afschuwelijke dag.

Beluister een stukje

Gaat lezen moeilijk? Heb je dyslexie? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Aan de slag met dit boek?

Ontdek onze inspiratiefiches voor in je klas of leesgroep:

Wat vond je van dit boek?

Verklap het einde niet, zo blijft het spannend voor andere juryleden.

Reacties

Baptiste

Ik vond het een spannend verhaal en ook een verhaal waar je van leert. Het doet je beseffen wat er in die tijd gebeurd is. Want nu denken mensen daar niet aan,  maar als ze dit fantastisch boek lezen denk ik wel dat ze er rekening mee houden.

Klara Willems

Ik vond het een mega erg boek en heb het heel snel uitgelezen. Het verhaal was heel goed geschreven waardoor je je het goed kon inbeelden, daarom kwam het ook zo hard aan bij mij. Een geweldig boek over een enorm erge gebeurtenis, echt een aanrader als je van meeslepende verhalen houdt.

nana

Een heel verdrietig verhaal, ik vind het een beetje zielig dat het echt gebeurd is. Ik hoop dat er geen oorlog komt waar mensen zo gruwelijk met elkaar omgaan. Het is eng om te weten dat er zo'n gruwelijke mensen zijn die gewoon zo omgaan met andere mensen :(.

Nore Roose

Ik vond het een aangrijpend en meeslepend verhaal. Al was het verhaal redelijk verwarrend in het begin door de vele personages. Ik raad het boek aan voor personen die graag verhalen over oorlog of waargebeurde verhalen lezen. Het verhaal is ook een aanrader voor als je het stadje hebt bezocht en je er meer over wilt weten of de bewoners beter wilt leren kennen.

Merel Ilsbroekx

Dit boek was zeer meeslepend, ik kon me echt inleven in de personages. Ik heb een paar jaar geleden Oradour-sur-Glane bezocht en het was echt tragisch.

Amélie

Ik vond het een leuk en meeslepend boek. Maar soms ook verwarrend.

Stan

Ik vond het wel een goed boek maar omdat er zoveel verschillende rollen waren snapte ik het niet helemaal.