De rommelzolder van Wal

Brigitte Minne
Uitgeverij:
De Eenhoorn
Leesjaar 2022 - 2023

Wal is een gevoelige, intelligente jongen die samen met zijn ouders en kat een hechte familie vormt. Toch heeft hij ook moeilijkheden. Zo lijkt zijn hoofd soms een rommelzolder en krijgt hij verschillende etiketten opgeplakt, zoals ADHD en hoogsensitiviteit. Daarom gaat hij af en toe naar een psycholoog, die zijn gedachten mee op een rijtje helpt te zetten. Ze vraagt hem zelfs om zijn verhaal op te schrijven zodat andere jongeren er ook troost uit kunnen putten.

Beluister een stukje

Gaat lezen moeilijk? Heb je dyslexie? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Aan de slag met dit boek?

Ontdek onze inspiratiefiches voor in je klas of leesgroep:

Wat vond je van dit boek?

Verklap het einde niet, zo blijft het spannend voor andere juryleden.

Reacties

cas

Ik vond het makkelijk om te lezen maar niet per se leuk want ik haat lezen.

 

Maité Lemaitre

Een heel mooi boek!

Alex

Ik vond het boek heel leuk, het was interessant. Het was een mengeling van verschillende emoties = grappig, triestig...

Dat waren interessante verhaaltjes over hoe hij vroeger had geleefd, en zijn gedicht was ook mooi dus het was zeker een heel leuk boek.

 

 

Houda Allali

Ik vond het een makkelijk boek om te lezen.  Ik vond het verhaal niet erg boeiend. Het is een perfect boek voor als je je eens verveeld of niks te doen hebt.

Stan

Ik vond het een heel leuk boek.

Nore Roose

Ik vond het een mooi en aangrijpend boek. Het was een vlot boek om te lezen en een echte aanrader voor mensen die zich graag inleven in een boek. Soms kon ik me zelf in het boek terugvinden, dan voornamelijk in het deel van de plankenkoorts en de verlegenheid van Wal. Dus dit is een echte aanrader voor personen die zich kunnen vinden in het leven van Wal. Of die niet zo graag lezen want het is een redelijk dun boek en het is vlot om te lezen. Het moeilijke thema om te bespreken werd mooi uitgelegd waardoor het zachter overkwam dan in de realiteit. Het voelde net alsof je erbij was, doordat het verhaal tot in detail wordt verteld lijkt het alsof je in het verhaal zit. Dit boek toont ook hoe belangrijk en mooi vriendschap wel niet is en dat pesten helemaal niet oké is. Ik vond het boek zo mooi dat het sneller uit was dan dat ik dacht en ik vind het jammer dat het boek nu al uit is.

Nore Roose

Ik vond het een mooi en meeslepend boek. Ik raad het aan voor mensen die graag een vlot boek lezen en zich herkennen in het verhaal. Zelfs ik herkende mezelf in het verhaal op sommige momenten als bij de plankenkoorts of de verlegenheid. Het is een realistisch verhaal maar zo mooi geschreven dat het moeilijke thema redelijk zacht overkomt. Je kunt je makkelijk inleven in het verhaal waardoor je soms niet kan stoppen met lezen. Een echte aanrader dus!

Sofie Verstappen

Ik keek naar de voorkant van het boek en dacht dat het een triestig boek zou zijn maar toen ik begon te lezen was het langs de ene kant wel triestig maar langs de andere kant ook wel heel leuk en een vrolijk boek. Ik vind het knap van de jongen dat hij zo sterk in zijn schoenen staat. Het was ook leuk dat de jongen zo veel van de natuur weet en dat hij dat heeft onthouden van zijn grootvader. Een heel mooi boek. 

Klara Willems

Ik vond het een echt geweldig boek. Ik herkende mij heel hard in het het hoofdpersonage en dat was een heel fijn gevoel. Het boek is heel erg leuk geschreven en het was fijn dat er ook stukjes uit zijn verleden in voor komen.

Renée

 Ik vond het een heel mooi boek en ik denk dat het ook heel leerrijk is voor alle kinderen/ jongeren!

Amélie

Ik vond het een fantastisch boek!!!

ilias

Leuk boek.

Nora Leeman

Ik vond het een heel mooi boek over een jongen die uiteindelijk toch zeer sterk in het leven staat.

Het mooie is dat zijn beste vriendin Aïsha hem daarmee helpt.

Wal wordt gepest op school, besteedt niet zoveel aandacht aan zijn huiswerk maar haalt toch zeer goede punten.

De huisarts raadt hem aan om zijn iq te laten testen.  Dokter Fleur en dokter Mollet testen hem en het staat vast hij heeft adhd en is hoogbegaafd.

Opeens is alles duidelijk hij haalt hoge scores omdat hij hoogbegaafd is.

Maar dan komt hij Aïsha tegen een meisje waartegen hij alles verteld.

Ze worden beste vrienden.

Van Dokter Fleur moet hij een tekstje schrijven hoe zijn leven eruit ziet zodat anderen er wat aan zouden hebben, want lang niet alle ouders begrijpen wat hun kind heeft. Ik vond het een fantastisch boek en vind het jammer dat het nu al uit is.