Het is 1939. Liesel is op weg naar haar pleegouders Rosa en Hans Hubermann. Als haar broertje onderweg sterft, wordt hij begraven langs de spoorlijn. Op het kerkhof vindt Liesel haar eerste gestolen boek.
Haar pleegouders vangen haar liefdevol op. Van haar pleegvader leert ze lezen, van haar pleegmoeder leert ze schelden. Liesel steelt nog een boek, én nog een. Eén van de boeken redt ze uit een boekverbranding. Zo maakt ze kennis met verboden boeken. Als de joodse Max in de kelder komt wonen, ontstaat tussen hem en Liesel een bijzondere vriendschap.
De oorlog vordert, de Dood heeft het druk.
De geschiedenis van Liesel, haar beste vriend Rudy, haar grote vriend Max, haar pleegouders Hans en Rosa en de bewoners van de Himmelstraat, is de geschiedenis van het Duitse volk in de Tweede Wereldoorlog. Een geschiedenis vol spanning, ontroering, verbittering, verdriet, overleving en overlevering. Subliem verteld door de alwetende Dood.
Terecht bekroond met een Zilveren Zoen.
het is heel slecht
Ik vind de oorlog erg interessant en lees heel veel boeken over de oorlog dus voor mij was dit wel een topper
Voor het vak Nederlands moesten wij namelijk een boek kiezen, ik koos voor het boek "de boekendief", omdat het met oorlog te maken had, ik heb enorm veel interesse in de oorlog, omdat het mij erg veel interesseert.
Ik vond dit een leuk boek, omdat de oorlog mij namelijk heel erg interesseert. Het boek was namelijk maar liefst 588 pagina's lang, maar ik ben vooral blij en trots dat ik de uitdaging ben aangegaan om dit boek te lezen, want ik heb nog nooit een boek gelezen met zoveel pagina's.
Het viel me namelijk op dat de schrijver een aparte schrijfstijl had dan dat ik gewoon ben in andere boeken. De schrijver verandert vaak tussen de gedachten van de hoofpersonage genaamd Liesel en de gedachten van de dood en de poëzie, waar Liesel enorm gepassioneerd voor was. Het verhaalloop zorgde ervoor dat je nieuwsgierig werd naar het vervolg waardoor je bleef verder lezen, omdat het namelijk spannend was op sommige momenten, dat is namelijk een positief punt in een boek met heel veel pagina's. Het boek geeft aan hoe hard het was tijdens de oorlog hoe de Duitsers namelijk de Joden misbruiken. De vriend van Liesel genaamd Max die namelijk moest schuilen in haar huis om niet ontdekt te worden door de Duitse soldaten, toont dus inderdaad aan hoe hard het indertijd dus was tijdens de oorlog.
Liesel woonde eigenlijk bij haar adoptieouders, de omstandigheden waren daar niet echt ideaal, omdat ze wel best veel ruzie had met haar adoptieouders, vooral haar adoptiemoeder Rosa waar ze veel in conflict kwam. Het einde van het boek vond ik een beetje vreemd, want het was een open einde dus ik zat namelijk nog met heel veel vragen die onbeantwoord bleven toen ik het boek uitlas. Ik heb daarom liever een einde waar ik alles weet dan een einde met heel veel vragen.
Algemeen vind ik het een heel goed boek en zou ik het willen aanraden aan mensen die namelijk ook houden van oorlogsboeken. Een echte aanrader dus aan iedereen!
Wat vond je van dit boek?
Verklap het einde niet, zo blijft het spannend voor andere juryleden.