Interview met Elliot

Tijdens de Jeugdboekenmaand van 2023 gingen we langs bij Elliot Van den Eynden. Elliot is acht en doet mee met de Leesjury in Mechelen. Omdat het thema van de Jeugdboekenmaand geluk was, vroeg Barbara Rottiers hem naar zijn geluksboek. En ze tekende zijn portret! Van welk boek wordt hij blij? Welk personage doet zijn hart zingen? En wat betekent dat precies: gelukkig zijn?

Het geluksboek van Elliot

Elliot
Elliot Van den Eynden, geportretteerd door Barbara Rottiers

Welk boek is jouw geluksboek?
Het is een reeks: de boeken over Bob Popcorn. Een van mijn vrienden had gezegd dat ik die ook moest lezen. We zijn begonnen in het eerste boek. Het eerste en tweede hoofdstuk las ik zelf maar de rest hebben mijn mama’s voorgelezen.

Waarover gaan de boeken van Bob Popcorn?
Bob is een maïskorrel en als hij boos is, ontploft hij. Niemand mag weten dat hij bestaat. Hij is al tweemaal ontvoerd. Dat is echt spannend. Het zijn meestal heel grappige boeken maar soms ook een beetje zielig en in het nieuwe staan ook kookrecepten.

Waarom vind je dit zo’n leuke boeken?
Ten eerste omdat ik veel van popcorn houd! Zie je mijn sweater? Wat staat daarop? Monsterpopcorn! En ten tweede omdat personage Ellis twee papa’s heeft.

Waarom vind je het fijn om te lezen over iemand met twee papa’s?
Omdat ikzelf twee mama’s heb. In de meeste boeken hebben kinderen altijd een mama en een papa. Maar er zijn ook kinderen met twee mama’s of twee papa’s. In mijn geval dus twee mama’s. Bij de buren zijn twee papa’s. En dan heb ik hoop dat er nog zulke boeken komen.

Je sprak over de boosheid van Bob Popcorn: word jij ook snel boos?
Ja, ik heb nogal een explosief karakter eigenlijk. Als ik iets niet eerlijk vind kan ik heel boos worden. Bob Popcorn wordt bijvoorbeeld boos omdat zijn vriend Dante hem een aardappel noemt. Als ik boos ben, ben ik dat op iedereen, ook op de mensen die niet schuldig zijn. Dan word ik rood, begin te roepen en heel boos te kijken.

Word je ook boos van lezen?
Nee! Van lezen word ik rustig. Ik lees altijd in mijn bed. Dat is gezellig en warm. In de zetel kan je je ook inwikkelen met een dekentje maar dat is niet hetzelfde.

Val je dan niet in slaap?
Nee, ik kan niet snel slapen.

“Bob Popcorn is mijn lievelingsboek omdat ik veel van popcorn houd! Zie je mijn sweater? Wat staat daarop? Monsterpopcorn!”

Over lezen

Wat vind je leuk aan lezen?
Ik hou ook veel van schermpjes maar lezen is beter. Ik voel me dan ontspannen en soms leer je er wat van, nieuwe woorden bijvoorbeeld. Je kan het hele woordenboek lezen om nieuwe woorden te ontdekken maar dat is saai. Ik vind ‘uitbuiken’ het leukste woord in Bob Popcorn.

Hebben jullie een speciaal voorleesritueel?
Ja, eerst doen we onze pyjama aan en gaan we onze tanden poetsen. Dan verzamelen we in de kamer van mijn zus op de voorleesmatras. Mijn zus is jonger dan ik maar wel bijna even groot. Bij mij in bed kan je niet voorlezen want ik heb een hoogslaper en dat is ongemakkelijk. De ene avond leest mama voor en de andere mammie. Daar word ik rustig van en dan kan ik beter slapen.

Over geluk

Bob Popcorn

Wat maakt jou, naast lezen, nog gelukkig?
Schermpjes dus. Mijn zus krijgt daar nekpijn van. Ik gelukkig niet. Nu ben ik bezig met zelf een videogame te maken. En mijn liefje Nelle van de basisschool maakt mij ook gelukkig.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
We zitten samen in de klas en gaan ook samen naar de circusschool. Zij heeft geen schermpjes maar dat vindt ze niet erg. Ze houdt ongeveer van dezelfde dingen als ik. 

Wat maakt jou ongelukkig?
Dat ik moet stoppen met spelen op de telefoon. En in januari is onze kat Satie gestorven. Satie was de broer van Artis. Als Artis nu ook nog dood zou gaan, zou ik heel ongelukkig zijn.

Is er een reden om te denken dat die ook dood zou gaan?
Nee, ze is heel gezond. Wil je haar even aaien?

Leestips van Elliot!

Bob Popcorn - Maranke Rinck en Martijn van der Linden (ill.)
Geronimo Stilton - Geronimo Stilton
Sjakie en de chocoladefabriek - Roald Dahl en Quentin Blake (ill.)
Baron 1898 - Jacques Vriens (dat is het verhaal van de gelijknamige achtbaan in de Efteling)

Door Barbara Rottiers